Genoeg te bedenken om het niet te doen. Afgelopen weekend was het toch eindelijk zover. Even internetten en oma vragen hoe zij dat toch vroeger deed. Ik kwam er achter dat het verrassend makkelijk is. Dus wat ik kan, kan jij ook!
Ik heb gelijk 2 soorten jam gemaakt: kersenjam & pruimenjam.
Voorbereiding:
- schone (jam)potjes en deksels wassen in kokend water met 2 eetlepels soda
- naspoelen met warm water
- op de kop op een schone theedoek zetten totdat je ze vult!
Ingrediƫnten:
1 kilo fruit (kersen/pruimen)
1/2 citroen
1 kg gelei suiker
Kersen jam maken:
- 1 kg fruit (kersen) schoonmaken
- pitten eruit halen (en bewaren)
- fruit samen met het sap van een halve citroen in een pan doen
- pitten van de kersen in een schone theedoek doen en deze in de pan samen met de kersen op laag vuur
- wanneer het sap van de kersen uit begint te lopen op hoog vuur verder koken tot de kersen zacht worden
- verwijder de doek met de kersenpitten, voeg suiker toe en kook op hoog vuur nog eens 10 minuten
- test of de jam al dik genoeg is op een schoteltje, anders nog even laten doorkoken
- doe de jam in de potjes en draai de deksel stevig aan
- laat de pot 5 minuten onderste boven staan
- daarna weer rechtop zetten en laten afkoelen
Et Voila! Je hebt je eigen jam gemaakt!
En zeg nou zelf dat smaakt toch veel lekkerder.
Lege potjes & soda pakken |
Citroen en gelei suiker |
Fruit: ik heb kersen en pruimen gebruikt |
Potjes wassen in soda-water, afspoelen en op de kop zetten |
Fruit wassen |
Ontpitten van het fruit |
Suiker afwegen |
Bij kersenjam: kersen in een schone theedoek en doe deze bij de pan in |
Alle ingrediƫnten in de pan en laten koken |
Wanneer de jam lang genoeg gekookt heeft in de potjes scheppen en 5 minuten op de kop laten staan |
Geen opmerkingen:
Een reactie posten